Wil jij je bestuurlijke ervaring inzetten voor een kerk die dient, deelt, durft en doet? De Protestantse Diaconie Den Haag zoekt een inspirerende en verbindende voorzitter!

Algemeen

De Protestantse Diaconie Den Haag zoekt per 1 januari 2025 een nieuwe voorzitter. De Diaconie ondersteunt projecten voor kwetsbare mensen in Den Haag, in situaties van armoede, eenzaamheid en onrecht. Denk aan projecten die gaan over financiële hulp aan mensen in nood, vergroting van kansengelijkheid voor jongeren en ondersteuning van vluchtelingen en mensen zonder papieren. De uitvoering van deze projecten is opgedragen aan Stek, stichting voor stad en kerk. Vanuit acht locaties in de stad en ook in thuissituaties worden mensen die kampen met financiële of sociale problemen, ondersteund door de beroepskrachten en de vele vrijwilligers van Stek.

Het dagelijks bestuur van de Diaconie bestaat uit zes leden en kent een gezonde doorstroming. De directeur van Stek is ook ambtelijk secretaris van de Diaconie.

De zittingstermijn van de voorzitter loopt aan het eind van dit jaar af. Gezien de samenstelling van het moderamen zoekt de Diaconie iemand met bestuurlijke ervaring en deskundigheid, die beschikt over een goed ontwikkelde diaconale en sociaal-maatschappelijke antenne.

Protestantse Diaconie Den Haag

De Diaconie is binnen de Protestantse Kerk Den Haag een orgaan met eigen rechtspersoonlijkheid. Ze ondersteunt mensen die leven in situaties van armoede, eenzaamheid en onrecht binnen (de marges van) de Haagse samenleving. Het beleidsplan voor de periode 2024-2028 kan hier worden gevonden.

De Diaconie beheert een vermogen, waarvan het rendement grotendeels wordt besteed aan de financiering van de projecten die Stek, stichting voor stad en kerk, in opdracht van de Diaconie uitvoert. Inhoudelijk en beleidsmatig is de Diaconie bij de uitvoering van dit werk betrokken. Bij Stek zijn bijna 50 mensen als beroepskracht werkzaam en werken ca 950 vrijwilligers mee.

Het dagelijks bestuur van de Diaconie wordt in haar vermogensbeheer bijgestaan door een Beleggingsadviescommissie (BAC), die bestaat uit externe experts.  Met betrekking tot de financiële hulpverlening wordt de Diaconie bijgestaan door Stek en de Commissie Bijstandszaken, waarin deskundigen op het gebied van sociale wetgeving zitting hebben.

Van het dagelijks bestuur van de Diaconie wordt een maatschappelijke betrokkenheid verwacht en enthousiasme voor de diaconale projecten in de stad. Daarnaast zo mogelijk ook kennis van het veld of bereid zijn zich daarin te verdiepen.

Profielschets voorzitter

De Diaconie zoekt een inspirerende en verbindende voorzitter met deze maatschappelijke betrokkenheid en dit diaconale enthousiasme. Iemand die voeling heeft met de sociaal-maatschappelijke kaart van de stad en liefst ook een eigen relevant lokaal netwerk heeft.

De voorzitter van de Diaconie moet daarnaast iemand zijn die affiniteit en ervaring heeft met bestuurswerk, inzicht heeft in bestuurlijke en strategische processen en die in staat is om bijeenkomsten vorm te geven en adequaat te leiden. Enig financieel inzicht is gewenst.

Goed kunnen samenwerken en afstemmen is verder van belang: met de wijkdiaconieën in het College, met de directeur en het bestuur van Stek en met de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Kerk Den Haag.

Het College van Diakenen vergadert 4 keer per jaar, het dagelijks bestuur van de Diaconie (moderamen) vergadert zo’n 10 maal per jaar.

Het gaat om vrijwilligerswerk; de functie is onbezoldigd. Wel is voorzien in een vergoeding voor gemaakte onkosten. De voorzitter is lid van de Protestantse Kerk Den Haag en wordt als (boventallig) diaken verbonden aan een van de wijkdiaconieën. De zittingstermijn is 4 jaar en kan door herbenoeming worden verlengd naar 8 jaar.

Belangstelling? Meer weten?

Natuurlijk is het mogelijk om meer te horen over de functie en het werk van de Diaconie en van Stek. Dat kan door contact op te nemen met:

  • Pauline Kuipers, de huidige voorzitter, via
    pauline.kuipers@diaconiedenhaag.nl en 06 5151 7600;
  • Derk Stegeman, de uitvoerend secretaris en directeur van Stek, via
    dstegeman@stekdenhaag.nl en 06 1148 6005.

Een duidelijke blijk van belangstelling voor deze functie kan, voorzien van een motivatie en cv, kenbaar worden gemaakt bij Derk Stegeman via dstegeman@stekdenhaag.nl.

Verdere procedure

Een delegatie van het dagelijks bestuur van de Diaconie voert gesprekken en doet een voordracht bij het College van Diakenen. Het College draagt de kandidaat ter benoeming voor aan de Algemene Kerkenraad.

Meer informatie

Meer informatie is tenslotte ook te vinden op de volgende websites:

 

Wil jij je bestuurlijke ervaring inzetten voor een kerk die dient, deelt, durft en doet? De Protestantse Diaconie Den Haag zoekt een inspirerende en verbindende voorzitter!